Am tot auzit cât sunt de buni… și aveau dreptate! Dovlecei murați în saramură

De vreo doi ani tot aud în jurul meu: „Ai încercat dovlecei murați în saramură? Sunt delicioși!” Ba de la vecina, ba de la o rudă din provincie, ba de pe grupurile de gospodine. Recunosc, am fost sceptică. Mă gândeam că dovlecelul e prea moale, prea neutru, prea… banal ca să devină o murătură vedetă.
Dar anul ăsta am zis: gata, încerc! Și nu îmi pare rău nici o clipă.

Au ieșit crocanți, ușor sărați, aromați de la usturoi, frunze de țelină și piper, perfecți lângă o friptură, un piure sau chiar simpli, pe post de gustare. Ba mai mult – cred că îi voi face din nou și la iarnă, căci au dispărut rapid din borcan!

Vom avea nevoie de:

  • dovlecei mici și tineri (alege-i cât mai fermi)
  • 1–2 morcovi (pentru gust și culoare)
  • țelină – atât rădăcina, cât și frunze
  • tulpini de mărar (ideal din cel uscat, de toamnă)
  • câțiva căței de usturoi
  • hrean (rădăcină, tăiată în fâșii)
  • semințe de muștar (pentru aromă)
  • apă
  • sare grunjoasă pentru murături (fără iod)

Spalam dovleceii si frunzele, curatam telina si morcovul si le taiem felii, apoi usturoiul si hreanul daca e cazul (daca nu l-ati luat deja curatat). Intr-un borcan de 5 l, asezam pe fund marar, leustean, cateva feli de morcov si telina , 1-2 bete de hrean si 2-3 catei de usturoi, apoi punem si dovleceii asezati pe verticala, ca in imagine, mai intercalam morcov, telina si usturoi, iar la final din nou frunze de telina si tije de marar.

Daca v-au mai ramas dovlecei, luati inca un borcan si adunati ce aveti prin casa , castraveti, capia, gogosari, gogonele, mere, rezultând astfel un borcan de muraturi asortate.


Eu am folosit capia si castraveti, si sincer de abia astept sa se mureze! 

Nu ne mai ramane decat sa preparam saramura (o lingura de sare la 1 l apa- nu necesita fierbere). Vom adauga cate o lg-ita de seminte de mustar in fiecare borcan si apoi turnam saramura.

Eu am avut si o 
 conopida
 si daca tot eram la capitolul muraturi, am pus-o si pe ea, dar atentie!, saramura pentru conopida trebuie sa aibă ceva mai putina sare decat la celelalte (in loc de o lingura de sare, punem doar 3/4, sau 1 scuturata). Închidem borcanele si dam in beci sau la camara!


Distribuie acest articol:

Recomandam urmatoarele produse:

Glisează →

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *